Home / Thuisbatterij

Wat zijn thuis batterijen?

Een thuisbatterij, ook wel thuisaccu genoemd, is een systeem voor energieopslag in huis. Een thuisbatterij kan op verschillende manieren geladen worden. Enerzijds kan de batterij zelf stroom inkopen op het stroomnet, anderzijds kan een thuisbatterij gevuld worden met stroom afkomstig van zonnepanelen.Door de zonnestroom op te slaan, kunnen huishoudens de opgewekte energie gebruiken op momenten dat de zon niet schijnt. Dit vermindert de afhankelijkheid van het elektriciteitsnet en verhoogt de zelfvoorzienendheid. Thuisbatterijen zijn een belangrijke stap in de richting van duurzame energieoplossingen en helpen bij het optimaal benutten van zonne-energie.

Hoe werken thuisbatterijen?

En wat kan ik er mee?

Een thuisbatterij bestaat uit meerdere componenten, zoals een Battery Management System (BMS), cellen, een omvormer, een behuizing en in sommige gevallen ook een koelsysteem. Een van de belangrijkste onderdelen van een batterij is de slimme communicatiemodule die aan de batterij kan worden gekoppeld. Een thuisbatterij kan handmatig worden ingesteld, maar ook via een slimme app worden beheerd. Het hangt af van het doel waarvoor u de thuisbatterij wilt gebruiken. De meest voorkomende optie is het optimaliseren van het eigen verbruik en daarnaast de overtollige opgeslagen energie verhandelen op de energiemarkt. Hiervoor gebruiken we een slimme app. Een thuisbatterij kan door de koppeling met internet worden aangestuurd voor specifieke doelen. Zo kan de batterij zelf stroom inkopen op het moment dat de stroomtarieven laag zijn, bijvoorbeeld om 5:00 uur in de ochtend. De batterij kan een gedeelte van zijn capaciteit reserveren voor eigen verbruik, bijvoorbeeld wanneer een huishouden wakker wordt om 7:30 uur. Op dat moment zijn de stroomtarieven hoger, omdat er meer mensen stroom verbruiken. Bij overcapaciteit van de thuisbatterij kan op dat moment ook nog een gedeelte van de capaciteit terug worden verkocht aan het net. Mochten er zonnepanelen aanwezig zijn, dan kan de thuisbatterij later op de dag de zonne-energie opslaan. Vaak is er overdag weinig verbruik in huishoudens, waardoor het slim is om deze stroom op te slaan om later op de dag weer te gebruiken. Door zelflerende algoritmes kunnen slimme apps inschattingen maken van het verbruik van een huishouden en de batterij optimaal laten presteren.

Wat zijn de voordelen van thuisbatterijen?

􀖗

Kostenbesparing

Door energie op te slaan en te gebruiken wanneer de energiekosten hoger zijn, bespaar je op je energierekening.

􀎞

Zelfvoorzienendheid

Met een thuisaccu kun je meer onafhankelijk zijn van het elektriciteitsnet.

􀙜

Milieuvriendelijk

Het gebruik van opgeslagen zonne-energie vermindert je CO2-voetafdruk.

􁃗

Betrouwbaarheid

Bij stroomuitval heb je een reservebron van elektriciteit.

􀴚

Handelen

Met overcapaciteit van uw thuisbatterij kan u handelen op de onbalans markt, dit zorgt er voor dat u geld kan verdienen aan uw batterij.

Waar moet je op letten bij de aanschaf van een thuisbatterij?

Bij de aanschaf van een thuisbatterij zijn er verschillende factoren om rekening mee te houden:

1.

Capaciteit

Hoeveel energie wil je kunnen opslaan? Dit hangt af van je energieverbruik en de hoeveelheid energie die je zonnepanelen opwekken.

2.

Prijs

Vergelijk de kosten van verschillende systemen, inclusief installatiekosten.

3.

Terugverdientijd

Hoe snel verdien je de investering terug door de besparingen op je energierekening?

4.

Coompatibiliteit

Zorg ervoor dat de thuisaccu compatibel is met je bestaande zonnepanelen en omvormer.

5.

Garantie

Let op de garantieperiode en de verwachte levensduur van de batterij. Ook het aantal cycli verschillen per aanbieder.

Energietransitie in Nederland en het stroomnet

De energietransitie in Nederland is in volle gang, met een toenemende focus op duurzame energieoplossingen zoals zonne-energie en energieopslag thuis. Thuisbatterijen spelen een cruciale rol in deze transitie door het ontlasten van het stroomnet en het bevorderen van de zelfvoorzienendheid van huishoudens. Door energie op te slaan en te gebruiken op momenten van piekbelasting, helpen thuisbatterijen bij het stabiliseren van het elektriciteitsnet. Bovendien dragen ze bij aan het verminderen van de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen en het bevorderen van een schonere, groenere toekomst.

Duurzame energie

Nederland werkt aan duurzame, betrouwbare en beschikbare energie, die voor iedereen...